perjantai 13. toukokuuta 2016

Vuokkojen kukintaa



Viime postauksessa kerroin
taimivaihto-tapahtumasta.
Ne ovat juuri niitä hetkiä,
joissa istutussuunnitelmilla ei tee mitään
vaan fiilistellään kasvit edellä -ajatuksella.




Taimivaihto on ehkä hieman 
harhaanjohtava nimitys tapahtumalle.
Useimmiten aarteet päätyvät 
uudelle omistajalle muutamaa lanttia vastaan.




Itse olen sortunut liiankin helposti uusiin aarteisiin.
Kotiin tullessa en ole tiennyt, mitä kaikkea olen saanut
ja mihin heidät istuttaisin.
Usein joukossa on ollut herkullisia erikoisuuksia.




Niinpä olen tehnyt
löytöjäni varten oman penkin.
Siinä he saavat rauhassa kasvaa,
kunnes sopiva paikka 
jostain päin puutarhaa löytyy.




Taimilöytöjen mukana voi tulla kotiloita.
Näitä vihollisia vastaan taistelen,
sillä toistaiseksi Ruusunmekko 
on pysynyt kotiloista puhtaana.
Uudet taimet laitan ennen istuttamista
kasvihuoneeseen karanteeniin.
Toisinaan olen upotellut taimiruukkuja
mäntysuopaveteen tappaakseni kotilot.




Sillä aikaa, kun olen seurannut
taimivaihdoista saamieni vuokkojen kukintaa,
yllättää tuomi tuoksullaan. 
Miten se voi aina yllättää samalla tavalla
kuin syksyn ensimmäiset liukkaat kelit :)



38 kommenttia:

  1. Vaihtotaimet on tosiaan hyvä hetkeksi laittaa karanteeniin. Kotiloista huolimatta taimien vaihtopäivät on yksi parhaita tapoja jakaa ja hankkia puutarhakasveja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Komppaan sinua täysin. Kotilot ovat ikävä haittapuoli, muttei este taimipäiville osallistumiseen. Vaatii vain pientä vaivaa, että tutkii kasvit kotiloiden munista :)

      Poista
  2. Hienot vuokkokuvat, hempeät ja herkät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Vuokot ovat hieman haasteellisia kuvattavia, sillä he herkästi heiluvat pienessäkin tuulen vireessä. Onnekseen he ovat niin kauniita, että mielellään kuvaa useampanakin päivänä samaa kohdetta. Silloin on jo hyvät mahdollisuudet, että edes yksi kuvista onnistuu :)

      Poista
  3. Upeita vuokkokuvia. Taimienvaihtotapahtumat ovat kivoja tapahtumia, mutta yllätyksiä on kyllä tullut vaihdettujen taimien kanssa. - Pitäisi laittaa vaihtotaimet karanteeniin. Olen juuri lähdössä Marttojen taimienvaihtotorille. - Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ihana kuulla, että sinulla on tänään reissu taimivaihtotorille. Toivottavasti postaat, mitä herkkuja löysit. Antoisaa viikonloppua sinulle <3

      Poista
  4. Meillä on valitettavasti kotiloita. Taimivaihto on sen takia vähän harmillista, kun ei oikein halua antaa omia kasveja kuin niille, joilla on jo valmiiksi lehtokotiloita.

    Kauniita vuokkoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan harmitus, kotilot ovat ikävä riesa. Tosin aika laajalle ne ovat jo levinneet, joten onneksi vaihtarit toisten kotilopuutarhojen kanssa ovat mahdollisia. Hyvä kuitenkin, että olet vastuullinen, etkä halua levittää kotiloita "puhtaisiin" puutarhoihin.

      Poista
  5. Kaunista kukintaa kuvissa! En ole käynyt taimivaihdoissa, mutta hyvin todennäköisesti siellä tekisin juurikin "kasvi edellä" hankintoja :) Hyvä idea perustaa erillinen penkki kasveille, jotka vasta hakevat paikkaansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tuo on niin totta, taimivaihdot menee väkisinkin kasvit edellä -teemalla, koska useinkaan ei etukäteen tiedä, mitä on tarjolla. Onneksi päänvaivaa helpottaa oma taimivaihtoaarteiden penkki :)

      Poista
  6. Upeita kuvia herkistä vuokoista!
    Taimenvaihtopäivät ovat hyvä idea, mutta mistä saa tietoa niiden ajankohdista? Olen käynyt pienessä paikallisessa tapahtumassa, mutta suuremmat kiinnostaisivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Valitettavasti aika huonosti taimivaihdoista tiedotetaan. Lähialueen puutarhaseuralta kannattaa kysyä, heillä voi olla tarkempaa tietoa.

      Poista
  7. Nii hianoja vuakkoja. Haluaasisin niitäki lisää :) Taimienvaihtopäivillä ei yksinkertaasesti voi kitsastella, jos joku herkku kävelöö vastaha. Eihän sitä koskaa tiärä, koska sen seuraavaksi tapaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Sinäpä sen sanoit, silloin on iskettävä, kun on tarjolla :D

      Poista
  8. Minulla on koekasvatuslaitos- niminen penkki, jonne istutan taimet, joilla ei ole suunniteltua paikkaa. Toisaalta siellä on osa taimista kotiutunut niin hyvin, ettei niiden siirtäminen enää kannata. Tuomen kukinnasta tulee niin lapsuus mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä tuollainen koekasvatuslaitos. Itsellekin on toisinaan käynyt valeistutusten kanssa heikosti, aarteet ovat päässeet kasvamaan liiankin suuriksi. Tuomen kukinta on yksi minunkin rakkaimmista tuoksuistani <3

      Poista
  9. Kauniita vuokkoja. Kyllä meilläkin jo moni kasvi työntää päätään esiin. Mutta, kotiloita vastaan tässä tehdään töitä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Taistelu kotiloita vastaan on varmaan ikuinen, vaikkei niitä vielä omaan puutarhaan olisi tullutkaan.

      Poista
  10. Hitsin vitsin kotilot :(
    Ystäväni pyysi minulta perennoja. Kysyin onko heillä kotiloita? EI No haluaako hän kotiloita? Ei No ei saanut perennoja...
    Meillä nimittäin niitä hiivatin reisoja riittää, ja loputon taistelu, kun ympärillä hoitamatonta kaupungin lehtometsää ja ainoa rajanaapuri ei niistä eikä puutarhanhoidosta välitä eli se piha on kuin kotiloiden paratiisi :/
    Sitämukaa kun pihaltani kotilon bongaan, niin tienpäänsä kohtasivat...
    Kiva idea tuo odottelu-penkki ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, teidän tilanne kuulostaa painajaismaiselta. Olot kotiloilla ovat ihanteelliset. Hieno juttu kuitenkin, ettet halua levittää riesaa toisten puutarhoihin. Kaikki kotilopuutarhojen omistajat eivät valitettavasti ole yhtä vastuullisia.

      Poista
  11. Taimivaihto on aina riskaabelia ja tuliaiset saattavat olla ikäviä. Mutta ihania vuokkoja sinulla on kyllä, aarteita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Totta, taimivaihto on aina riski, mutta valitettavasti myös asiointi monessa puutarhamyymälässä. Tuntuu, että kotiloita on nykyään kaikkialla.

      Poista
  12. Voi kerta kaikkiaan, mitä herkkuvuokkoja sinulta löytyykään! En ole milloinkaan käynyt taimivaihtajaisissa, hotsittaisi kyllä. Puutarhastani ei juurikaan löydy kotiloita, vaikka onkin sellainen metsäpiha. Mutta tuolla asfalttialueilla niitä kyllä näkyy ihan riittämiin. Olen miettinyt, mahtaakohan pihani happamalla maaperällä ja neulaskatteella olla jotain tekemistä sen kanssa, etteivät kotilot oikein viihdy. Vaikka eipä siinä, en valita. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mielenkiintoista, ettei puutarhasi houkuta kotiloita. Itse epäilen, että meillä olevat polttiaismurkut pitävät osaltaan kotilot poissa. Meillä on myös "fasaanifarmi", toivon että hekin saalistavat sattumia. Taimivaihtoa suosittelen lämpimästi <3

      Poista
  13. Upeita erikoisvuokkoja! Aivan ihastuttavia!

    VastaaPoista
  14. Ihania vuokkoja, minä olen aivan ihastunut niihin(kin) ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Niinpä, onkohan sellaista, mikä ei ihastuttaisi :D

      Poista
  15. Kauniita!
    Taimenvaihtokokoontumiset ovat niin mukavia, ne löydöt, ja ne ihmiset! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Taimivaihdot ovat ihan parhautta ja juurikin ne lämminhenkiset kohtaamsiet samanhenkisten hörhöjen kanssa <3

      Poista