lauantai 11. huhtikuuta 2015

Liebster Award -haaste KesäKukalta


Sain Liebster Award haasteen KesäKukalta, kiitos <3

Haasteen ajatuksena on tehdä tutuksi blogeja, joissa on alle tuhat lukijaa. Ensin vastataan haastajan keksimiin 11 kysymykseen ja sitten keksitään uudet 11 kysymystä ja vastaavasti laitetaan haaste eteenpäin (5-) 11 bloggaajalle.

1. Lempipuutarhakirjojesi kolmen kärki?

Aikaisemmin luin paljon puutarhakirjoja, joten omistan niitä paljon. Nyt etsin netistä lähes kaiken tiedon, joten käytän vain muutamaa... Suomalainen ruusukirja, Suuri pelargonikirja ja Perenna käsikirja.

2. Lempivärejäsi puutarhassa?

Vaaleanpunainen, vaaleanpunainen ja vaaleanpunainen. Ehkä ripaus valkoista ja violettia, mutta ehdottomasti vaaleanpunainen.

3. Mitä puutarhalehtiä tilaat?

Netti on syrjäyttänyt lehtienlukuajan. Vietän paljon aikaa Facebookissa, jossa on lukemattomia puutarha-aiheisia ryhmiä... Pelargoni-Pelakuu-Pielikukka, Täysin Pihalla, Puutarhaunelmia, Puutarhuri Koskinen... Näistä olen saanut monta ihanaa ja saman henkistä puutarhaystävää. Lisäksi olen jatkanut viime vuotista kesätyötäni Kivikankaan Facebook sivujen päivittäjänä. Postilaatikkoon tulee ainoastaan Kotipuutarhalehti, joka jää liian heikolle luvulle.

4. Maltatko kesällä jättää puutarhaa hetkeksikään?

En malta, sillä kesä on aivan liian lyhyt tuhlattavaksi. Sanon, että minulla riittää kymmenen askelta lomaan. Teen pieniä, yhden yön puutarhareissuja, mutta muuten olen omassa puutarhassani. Eikä pidempi poissaolo olisi mahdollistakaan, sillä kolmen kasvihuoneen pelargonit tarvitsevat huolenpitoa.

5. Iskeekö syksyllä puutarhauupumus, onko talvilepo tarpeen?

Kasvukauden aikana puutarhaflow menee aina niin överiksi, että loppusyksystä joutuu pakottamaan itsensä puutarhaan. Se on pakko, sillä kesän hamstrausten jälkeen istutettavaa riittää myöhälle syksyyn. Myös aamusta iltaan puutarhassa vietetyt tunnit saavat kropan huutamaan lepoa. Kuitenkin lepo tarkoittaa hiljentämistä, sillä viime joulukuussa laitoin vielä puiden jänissuojia ja tammikuussa kylvin jo keijunmekkoja. Lisäksi pidän kellarissa pelargoneja, jotka tarvitsevat heitteillejätön lisäksi pientä perään katsomista.

6. Onko sinulla jokin siemenestä kasvatettu kasvi, josta olet erityisen ylpeä?

Kyllä, olen saanut reilu kymmenen vuotta sitten kissan pennusta maksuksi keijunmekon. Keräsin kukinnan jälkeen siemenet ja tästä on tullut perinne kylvää keijunmekkoja omista siemenistä. Lapsien ollessa vielä päiväkodissa, saivat hoitajat keväisin itse kasvattamani keijunmekkoamppelit. Sama perinne jatkui vielä koulussa. Keijunmekon kylvö aloittaa minun puutarhavuoteni, tammikuussa.

7. Perennapenkkiesi hanakaimmat leviäjät?

Ajattelen, että kasveja istuttamalla ohjaan puutarhaani, mutta Ruusunmekko itse päättää kasvien lopullisen sijainnin ja olemassaolon. Olen toki joskus kyllästynyt esim. sormustinkukkaan ja pikkutalvioon, nyppinyt heitä kottarikaupalla, mutta lopulta olen ymmärtänyt antaa periksi.

8. Onko jokin kasvi saanut sinulta kertaalleen lähtöpassit, mutta olet sitten tullut katumapäälle ja hankkinut kasvin takaisin?

Ei, olen tarkka siitä mitä haluan. Alkuvuosina otin avosylin vastaan esim. kuunliljoja ja tarha-alpia, mutta oppiessani tuntemaan oman kasvimaailmani, en ole enää retkahtanut.

9. Onko mielessäsi jokin taimimyymälä tai puutarha, jonne suunnittelet kesäksi pientä retkeä?

On joitain taimitarhoja, joille olen menettänyt sydämeni. Joka kesäinen kohde on Vakka-taimi, jossa riittää jo pelkästään Vesa Muurisen upea persoona ja ammattitaito. Lisäksi olen ihastunut Hongiston taimistoon, sillä Timo Saarimaa on minun onnekseni perehtynyt pensasruusuihin ja syreeneihin. Tommolan tilan perennavalikoima on järisyttävä. Facebook ystävien puutarhoissa vierailut ovat lämminhenkisiä ja uusia ideoita avartavia. Helmenä pohjalla on oma paikallinen, Anniina Rikalan pitämä Porkkalan Kartano ja sen taimimyymälä. Täällä vierailen pahimmillaan useita kertoja viikossa keväästä pitkälle syksyyn. Myös Ruusunmekkoon tulevat ystäväni vien Anniinan aarteiden luo :)
10. Milloin puutarhasi on mielestäsi kauneimmillaan?

Heinäkuun alussa, sillä Ruusunmekko on ruusutarha ja heidän kukinta on silloin parhaimmillaan. Talven ja kevään puutarha on hyvin risuisen näköinen, sillä en pidä ikivihreistä kasveista. Tällöin vietän aikaani kasvihuoneissa ja nautin niiden kauneudesta.

11. Houkutteletko eläimiä puutarhaasi, esim. ruokitko lintuja talvella, onko pihallasi lintupönttöjä tai oletko kenties istuttanut joitain kasveja ihan perhosia tai mehiläisiä ajatellen?

Yritimme ruokkia lintuja, mutta maahan pudonneet jyvät houkuttelivat hiiriä. Linnunpönttöjä meillä oli, mutta kissamme ottivat niistä saalistuskohteet. Ystäväni perhosinnostus tarttui minuun ja viime kesänä perustin Ruusunmekkoon perhoskukkulan. Tämän takia jouduin käymään useita kertoja paikallisessa Porkkalan taimitarhalla...
Haaste eteenpäin:

http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/

http://periferialife.blogspot.fi/

http://puskantakaa.blogspot.fi/

http://quutamopuutarha.blogspot.fi/

https://plus.google.com/103836146201100497890/posts

http://taysin-pihalla.blogspot.fi/Ja heille kysymykset:

1. Mistä sait innostuksen puutarhan perustamiseen?
2. Mistä vuorokauden ajasta pidät eniten puutarhassasi?
3. Oletko joskus löytänyt uuden, mieluisan kasvin ystäväsi yllyttämänä ja mikä se on?
4. Mikä on puutarhasi paras tuoksu?
5. Missä kohtaa kropassasi tuntuu eniten puutarhassa puurtaminen?
6. Oletko osallistunut Avoimiin puutarhoihin esittelemällä puutarhaasi tai vierailemalla jonkun toisen puutarhassa?
7. Mikä on tulevan kasvukauden mieluisin suunnitelmasi?
8. Jätätkö jonkin perinteisen puutarhatyön tekemättä?
9. Millä tavalla teet puutarhaunelmia?
10. Mistä olet erityisen ylpeä puutarhassasi?
11. Minkä annat neuvoksi puutarhaystävällesi?


10 kommenttia:

 1. Kiitos, kun otit haasteen vastaan ja jaksoit vastata kysymyksiin oikein huolella. Voi että, kunpa minullakin sormustinkukka leviäisi riesaksi asti, mutta kun ei tahdo levitä sitten millään, vaikka haluaisin ! Porkkalan kartanon puutarha on ehdottomasti paras tässä Hämeen alueella. Yllätyin, kun menin sinne ensimmäistä kertaa, miten monipuolinen perennavalikoima siellä esimerkiksi on ! =) Ihailen tuota sinun kykyäsi niin tarkasti erottaa, mitä kasveja haluat ja mitä et. Itselle kun niitä haksahduksia sattuu aina silloin tällöin... Olen jo päättänyt, että tänä vuonna tulen kurkistamaan sinun pihaasi, kun Avoimet puutarhat -päivä koittaa kesäkuun lopulla. Minua on jo pitkään kiinnostaneet ruusut ja seuraavaksi alkaa vissiin pelargonien haaliminen. =) Onko sinulla muuten vinkata joitain pelargoneihin erikoistuneita puutarhoja? Pukin puutarhan löysin jo netistä, mutta onko muita hyviä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi. Mukavaa, kun joku pysäyttää miettimään puutarhurin syvempiä mielitekoja :D Asut ilmeisen lähellä, jos olet Porkkalassa vieraillut. Se todella on loistava paikka ja tulevana kesänä teemana ovat perennat. Oletko koskaan käynyt Anniinan pitämillä Porkkalan kartanon esittelykierroksilla? Se on ihan kokemisen arvoinen juttu.

   Mielestäni pelargonien ykkösmesta on Mäntsälässä, Saaren Kartanossa. Siellä Yanna on jo parina keväänä järjestänyt pelargonipäivät ja lisäksi on tulossa Lahden puutarhamessuille myymään. Valikoima alkaa olemaan melkoinen.

   Ihanaa, jos olet tulossa meille Avoimiin. Meilläkin on myynnissä pelargoneja. Toivottavasti tänä vuonna säät olisivat suotuisammat ja kukat kukkisivat. Viime kesän Avoimet olivat säiden osalta todella kurjat. Ja jos esteitä tulee, olet toki tervetullut toisellakin ajalla <3

   Poista
  2. En ole käynyt Porkkalan kartanon esittelykierroksella, ajattelin että voisin Avoimissa puutarhoissa piipahtaa paitsi sinun pihallasi niin myös Porkkalassa. :) Saaren kartanon pelargonipäivistä olen kuullutkin, sinne on varmasti pakko suunnata ensi vuonna. Viime kesänä oli todellakin kurja säätila, kun Avoimet järjestettiin, toivottavasti tänä vuonna olisi parempi onni matkassa. Kiva tietää, että pihallasi voi vierailla muulloinkin, jos jotain esteitä nyt sattuisi tulemaan. =)

   Poista
  3. Hyvä suunnitelma, moni on tehnyt Avoimissa juuri saman reitin, Porkkalan ja Ruusunmekon. Ja todellakin toivotaan viime vuotta parempaa säätä. En enää halua esitellä puutarhaa toppatakki-sadetakki-yhdistelmässä :D

   Jos vain mahdollista, kannattaa Saaren Kartanossa käydä jo tämän kevään aikana. Pelargonivalikoima on erittäin runsas. Lisäksi on epävarmaa, järjestetäänkö siellä ensi vuonna pelargonipäiviä.

   Poista
 2. Oi, kun sinulla on kaunista täällä blogissasi :) Ja kivat vastaukset!

  Vaaleanpunainen on minunkin lempparini puutarhassa. Kotipihalta ei juuri muun värisiä kukkia tällä haavaa löydykään.

  Kirjoja ei tule enää niin paljon luettua kun netistä löytää kaiken kätevästi. Mutta ihan hiljattain tein kyllä yhden pihakirjahankinnan ja onhan oikeaa kirjaa kyllä mukava selailla ja ihailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Mukava kuulla, että meitä vaaleanpunaisen ystäviä on muitakin <3

   Totta, kirjan selailun tunnelmaa ei voita mitään. Pitäisi ihan opetella rauhoittumaan kirjan parissa. Mukavaa kevättä sinulle <3

   Poista
 3. Ompas ihanaa löytää uusia puutarhablogeja. Kauniita kuvia ja hyviä ajatuksia. Tuo kymmenen askelta taitaa riittää täälläkin tuohon lomaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva että löysit blogini. Täytyy ajan kanssa käydä tutustumassa sinun maailmaasi. Mukava kuulla, että myös sinä koet puutarhasi lomakohteena. Kuin varkain siitä tulee helposti työleiri. Olemme siis molemmat onnekkaita <3

   Poista
 4. Kivoja vastauksia, kiinnostukseni heräsi kun kerroit rakastavasi vaaleanpunaista väriä ja pelargoneja. Taidanpa liittyä lukijaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa. Myös sinun blogimaailmaan täytyy tutustua ajan kanssa. Eilen olin Pihapiiri-messuilla kertomassa pelargoneista ja oli ihana huomata, kuinka paljon ihmiset ovat heistä kiinnostuneita. Mukavaa kevättä sinulle <3

   Poista